Terug

Is het mogelijk werk te vinden als vertaler zonder specifieke opleiding?

A.N.M.

Beste

 

Ik ben tweetalig opgevoed (Engels - Nederlands), kreeg de prijs voor beste in Spaans (middelbaar) en heb een bachelor diploma Toerisme & Recreatiemanagement (met extra Spaanse lessen en een 4 maanden durende stage in Lanzarote). Momenteel werk ik op de luchthaven van Zaventem maar mijn echte passie blijven toch wel talen en het vertalen. Laatstgenoemde is iets wat ik altijd al gedaan heb en ik besef dat ik er veel voldoening uit put.

 

Nu stel ik mij de vraag of ik enige kans maak om werk te vinden in het vertalen, of dat ik best Bedrijfsvertaler-Tolk bij ga studeren? 

 

Alvast bedankt voor een antwoord. 

 

Met vriendelijke groeten

 

A.N.M. 


2 Antwoorden

Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is

Beste A.N.M.,

Het is in ieder geval een enorme troef om tweetalig opgevoed te zijn. Op de vertaalmarkt is er namelijk vooral vraag naar native speakers en op dat vlak heb je twee erg interessante moedertalen.

Ik zou je wel zeker aanraden om dat extra diploma te behalen. De basis gaat er zeker zijn en op het vlak van taalgevoeligheden ga je waarschijnlijk zelfs beter scoren dan een gediplomeerd vertaler. Anderzijds vergaar je tijdens een vertaalopleiding bepaalde zaken ((ver)taalwetenschap, werken met CAT-tools, kritisch omgaan met bronnen, vertaal- en tolktechnieken, ...) die onmisbaar zijn om een goede vertaling te kunnen maken.

Als je als freelance vertaler bij een vertaalbureau wil gaan aankloppen, ga je altijd op de vereiste van een vertaaldiploma stoten.

Raar maar waar, maar als je als beëdigd vertaler aan de slag zou willen gaan, dan kan je een korte opleiding Gerechtsvertalen en -tolken volgen zonder dat je een vertaaldiploma moet kunnen voorleggen.

Met vriendelijke groeten

Tradurosa


Antwoord van A.N.M.

Beste Tradurosa, 

 

helaas zal terug gaan studeren op dit moment niet meteen lukken, maar die korte opleiding Gerechtsvertalen en -tolken lijkt me wel interessant. Dank u wel voor de tips!

 

Met vriendelijke groeten

 

A.N.M.